En dag på Marinans strand 6/9

Vi åkte till Ystad Marina tillsammans med klass 2 från Hedeskoga. Där träffade vi pedagogerna från Marietorp. Först skulle vi titta på jordgloben för att se var Östersjön fanns. Och varför heter jorden jorden egentligen när den består mest av vatten?

Sen fick vi höra en saga om Karin som hittade massor med skräp vid havet. Vad händer med djuren när vi människor slänger skräp i och vid havet? Här i plåtburken kan t ex små fiskar fastna och dö.

Glas och plast. Fortsätter vi att slänga plast som hamnar i haven kommer det år 2050 finnas mer plast än fisk i haven.

”Den skrämmande nyheten om mer plast än fisk i haven år 2050, lanserades i en rapport från välgörenhetsorganisationen Ellen Mac Arthur Foundation i början av 2016. Enligt organisationen Håll Sverige Rent kommer 80 procent av havsskräpet från land, och på topp-fem-listan över skräp funnet på Östersjökusterna finns olika plastprylar, plastflaskor, plastpåsar och skumplastbåtar.”

Vi fick testa vadarstövlar och ge oss ut i havet och håva. Vad finns det för djur i Östersjön?

Sen studerade vi vår fångst. Vi hittade maneter, plattfisk (en fisk som först har ett öga på varje sida men som sedan flyttar över ena ögat så båda ögonen hamnar på samma sida), pungräckor (alla räckor föds som hanar och sedan blir alla honor), blåmusslor mm

Vi lekte även två lekar som handlade om näringskedjor i havet och vad som händer med plastets väg från tångmärlan till torsk.

 

Att barn utifrån ålder och funktionalitet får kunskap om sin närmiljö – havet och att de lär sig namn på något/några djur och växter och deras livsmiljö.

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *